Vragen

De meest gestelde vragen hebben wij in 5 verschillende categorieën geplaatst zodat je makkelijk de juiste vragen kunt vinden. Tevens vind je op deze pagina een overzicht van enkele vragen.

Competentie vragen
Motivatie vragen
Persoonlijke vragen
Ervaring vragen
Opleiding vragen

Meest gestelde vragen:

Vertel eens iets over jezelf / Wie ben jij?
Het is belangrijk dat je weet wie je bent en hier ook over hebt na gedacht. Zorg dat je naast relevante informatie ook gewoon vertelt wie je buiten het werkveld bent.  Wees positief en enthousiast over jezelf. Wanneer je enthousiast bent brengt dit positieve energie met zich mee.

Wat zijn je sterkste punten?
Een vraag die eigenlijk altijd wel terug komt in je sollicitatiegesprek. Denk hier vooraf aan je gesprek goed over na. Geef relevante punten zoals bijvoorbeeld samenwerken, flexibiliteit, zelfstandigheid, betrouwbaarheid, assertiviteit en kennis.Noem een positieve eigenschap van jezelf.
Wees met het beantwoorden van deze vraag niet te terughoudend of te bescheiden. Iedereen heeft positieve eigenschappen! Zorg er wel voor dat je niet arrogant overkomt. Geef bijvoorbeeld je drie beste eigenschappen op. Denk hierbij aan behulpzaamheid, betrouwbaarheid, omgang met anderen, een positieve instelling en doorzettingsvermogen.

Wat zijn je zwakke punten?
Ook deze punten heeft iedereen wel. Geef hier aan wat je zwakke punten zijn zodat jij en je mogelijk toekomstige werkgever niet voor verassingen komen te staan. Zie dit niet als iets negatiefs. Het zijn bijvoorbeeld punten waaraan je kan werken binnen je functie. Voorbeelden: leiderschap, communicatie, telefoneren, rommelig en mogelijke taken die binnen een functieprofiel passen.

Wat zijn je negatieve eigenschappen?
Wees hier net als bij het benoemen van je zwakke punten duidelijk in. Het is niet de bedoeling dat jij jezelf gaat afkraken. Probeer het de juiste draai te geven en benoem het als een ontwikkelpunt.

Welke hobby’s heb je?
Een makkelijke vraag. Bekijk deze vraag wel een beetje vanuit het perspectief van een werkgever. Hobby’s hoeven niet perse relevant te zijn maar een werkgever wil wellicht weten wat jou bezig houdt naast het werk. Een stukje ontspanning of juist veel inspanning? Hobby’s zeggen natuurlijk veel over wat voor persoon jij bent. Pas wel op met het benadrukken van bijvoorbeeld blessure gevoelige hobby’s.

Hoe zou je jezelf omschrijven?
Wees duidelijk, kort en bondig én positief. Het is voor een bedrijf belangrijk dat je als persoon in de bedrijfscultuur past. Informeer hier ook naar door bijvoorbeeld de website van het bedrijf waar je solliciteert te raadplegen.

Hoe zou je huidige werkgever jou omschrijven?
Verplaats je in de rol van je baas. Wees hierin positief maar vermeld eventueel ook een verbeterpunt. Wanneer je graag een stap hogerop maakt vertel dit dan ook vanuit de perspectief van je huidige baan. Denk hierbij aan het snel aanleren, opzoek zijn naar uitdaging en collegialiteit.

Hoe zou een klant jou omschrijven?
Mocht je in direct contact staan met de klant vertel dan hoe klanten over jou denken. Je hebt ongetwijfeld wel eens reacties op je functioneren gehad. Gebruik deze reacties in het gesprek. Wellicht kan je hier voorbeelden bij noemen.